33. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali
İSTANBUL Kültür Sanat Vakfı, tarafından düzenlenen 33. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali, 6 Haziran pazartesi ile 2 Temmuz cumartesi günü arasında gerçekleşiyor. Festival’in bu yılki seçkin konukları ile barok dönemden başlayacak müzik yolculuğu, Rus ve Alman Romantikleri ile renklenerek, 20. yüzyıla uzanacak. Festivalin açılış konserini İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın sürekli orkestrası olan Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası veriyor. Bu yıl festival, arya ve lied sevenler için de bir ayrıcalık yapıyor. Kraliçe Elizabeth Yarışması’nda dereceye giren sanatçıları “Ödüllü Sesler” adlı konserler sahne alıyor. 13 Haziran'da Aya İrini'de gerçekleşecek olan konserde Emil Tabakov yönetimindeki Bilkent Senfoni Orkestrası keman virtüözü Vadim Repin’e eşlik edecek. Rusya’nın en eski orkestrası Mariinsky Tiyatrosu-Kirov Opera Orkestrası Valery Gergiev yönetiminde 14 Haziran'da müzikseverlerle buluşuyor. 15 Haziran'da Siemens Opera Yarışması’nda ödül kazanan genç Türk solistler sahne alacak. “Yaşayan en büyük Amerikalı kemancı” olarak tanınan ve tüm müzik severlerin yakından takip ettiği Joshua Bell, 17 Haziran'da. Academy of Ancient Music Orchestra ve Korosu, şefleri Christopher Hogwood yönetiminde festivale konuk oluyor. Konser, 22 Haziran'da yine Aya İrini'de. Kökleri ünlü emprezaryo Sergei Diaghilev’in kurduğu Ballet Russes’a uzanan Monte Carlo Balesi, 1 Temmuz gecesi Akbank sponsorluğunda İstanbullu baleseverler için müziği Sergei Prokofiev’e, koreografisi Jean-Christophe Maillot’ya ait olan “Külkedisi” balesini sahneleyecek. 33. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali bilet fiyatları, 10.-YTL ile 150.-YTL arasında değişiyor. Festival Kitapçığı 21 Mayıs Cumartesi gününden itibaren AKM gişesi ve İKSV binasından (İstiklal Caddesi No: 146, Beyoğlu) temin edilebilir. Ayrıca 2 Haziran’dan sonra Aya İrini Müzesi gişesinden de Festival kitapçığı temin edilebilecek.
Yapı Buluşmaları
“Yapı Buluşmaları” Yapı-Endüstri Merkezi’nde
Yapı-Endüstri Merkezi’nce düzenlenen etkinlikler 2005 yılında “mimar(lık)lar” ve “Yapı Buluşmaları” toplantıları ile devam ediyor. Yapı-Endüstri Merkezi Türkiye’de deneyimli mimarları bir araya getirmek, mimarlık odaklı toplantılarla süreç-ürün ilişkileri üzerinde düşünmek, konuşmak ve paylaşmak için kent merkezinde sürekli bir iletişim ortamı yaratmayı hedefliyor. Düzenlenen“Yapı Buluşmaları” ve “mimar(lık)lar” toplantıları da mimarlık gündemine katkıda bulunmaya devam edecek.
Farklı temalar altında düzenlenecek “Yapı Buluşmaları”nın ilki 17 Mart 2005 Perşembe günü 19.00–20.30 saatleri arasında Yapı-Endüstri Merkezi Harbiye’de “Kuşaklar Boyu Mimarlık” teması ile gerçekleşiyor. Usta mimarlarla, genç kuşak mimarların, mimarlığa ilk atıldıkları ortamı değerlendirecekleri toplantıda Türk mimarlık pratiğinin son 50 yılı hızlı bir bakışla gözler önüne serilecek.
YAPI BULUŞMALARI 1
17 Mart 2005 Perşembe/ Saat: 19.00 – 20.30
Kuşaklar Boyu Mimarlık
Moderatör: Doğan Tekeli
Konuşmacılar:
Mehmet Konuralp, Mehmet Kütükçüoğlu ve Durmuş Dilekçi “mimar” olmak sürecini masaya yatıracak.
YAPI BULUŞMALARI 2
07 Nisan 2005 Perşembe/ Saat: 19.00 – 20.30
Türkiye’de Mimarlık Yazını
Moderatör: Uğur Tanyeli
Konuşmacılar:
Bülent Tanju, Belkıs Uluoğlu
Türkiye’deki mimarlık yazını üzerinden mimarlık üretimi irdelenecek.
YAPI BULUŞMALARI 3
12 Mayıs 2005 Perşembe/ Saat: 19.00 – 20.30
Yurtdışında Uygulanmış Projeler
Moderatör: Tayfun Gürkaş
Konuşmacılar: Emre Arolat, Kerem Erginoğlu-Hasan Çalışlar, Murat Soygeniş, Murat Tabanlıoğlu
Türk mimarların yurt dışında uyguladıkları projeler üzerine gerçekleşecek toplantıda, yurt dışında iş alma, inşa etme ve yabancı olmaya dair ünlü mimarlar tecrübelerini aktaracaklar.
YAPI BULUŞMALARI 4
13 Ekim 2005 Perşembe / Saat: 19.00 – 20.30
Türkiye’nin Kadın Mimarları
Moderatör: Yekta Özgüven
Türkiye’deki kadın mimar olgusu, Türk mimarlığının gelişimi paralelinde değerlendirilecek.