18 Aralık 2006

Yıldız Buluşmaları 06 Bursa : Bursa'da Mimarlık Tartışıldı


Ana sponsorluğunu Kale Grubu'nun yaptığı 'Yıldız Buluşmaları'nın 2006'daki son durağı Bursa'da gerçekleşti. Uludağ Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Konferans Salonu'nda gerçekleşen toplantı ve sergi büyük ilgi gördü ve bitmek bilmedi. Öğrencilerin yoğun ilgisi ile konuşma ve görüşler akşam geç saatlere kadar devam etti.

Etkinlik Neslihan Dostoğlu'nun Yıldız Buluşmaları'nı tanıtımı ve Bursa'da mimarlığa kısa değinmesi ile başladı. İlk oturum Neslihan Dostoğlu'nun moderatörlüğünde gerçekleşti. Ahmet Vefik Alp Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü kampüs master planı ile ilgili genel yaklaşımlarını aktardıktan sonra Muallimköy Kampüsü Çevre Mühendisliği Bölümü Binası'nı tanıttı. Genel tasarım kriterleri ve yapının topoğrafya ile kurduğu ilişki ağırlıklı olarak Alp'in sunumunda gündemdeydi. Uygulanmış olan yapı görselleri eşliğinde tartışmaya açıldı, görüşler bildirildi. Selçuk Baz ve Didem Durakbaşa'nın gerçekleştirdikleri TC Merkez Bankası Bursa Şubesi projesi alanın tanıtımı, program, alan işlev ilişkileri gibi konulara odaklanarak izleyicilere aktarıldı. Konsept ve son ürün ilişkileri ağırlıklı olarak vurgulandı. Oturum sonunda sunulan projelerle ilgili Dostoğlu'nun genel değerlendirmesi ve soru cevaplar yer aldı.

İkinci oturumda moderatörlüğü Seda Tönük yaptı. Bu oturumda Hamdi Dostoğlu'nun projesini gerçekleştirdiği ve uygulama aşamasında olan Bursa'da bir konut projesi izleyicilere aktarıldı. Konsept, alan ve kurgudan bahsederek sunumuna başlayan Hamdi Dostoğlu, kullanıcılarla birlikte oluşturulan programı ve bunun mimariye nasıl dönüştürüldüğünü aktardı. İkinci sunum Uludağ Üniversitesi Kampüsü'nde çeşitli projeler başlığı ile Özgür Ediz'e aitti. Ediz sunumunda kampüsün genel yapısı, tasarım düşünceleri bilgileri ile birlikte üç projeyi izleyicilere tanıttı. İlk projeleri Uludağ Üniversitesi Kampüs Jandarma Sosyal Tesisi idi. Çelik taşıyıcılı küçük bir uygulama olan tesisin kısa sürede inşa edilme serüvenini anlatan Ediz'in sunduğu diğer projelerden biri, proje aşamasında kalan Teknopark Projesi ile şu anda uygulanmakta olan Müzik Okulu projesiydi. Son sunum, Ebru Yılmaz tarafından gerçekleştirilen Bursa Santral Garaj Kent merkezi Proje Yarışması'nda ödül alan ve uygulama aşamasında olan proje idi. Projenin planlama ilkeleri, çeşitli plan, kesit, görünüş ve bilgisayar modelleri eşliğinde tanıtıldı. Değerlendirme aşamasında katılımcılar, sunumu yapan mimarlara projelerle ilgili sorular sordular ve görüşlerini bildirdiler.

Etkinliğin önemli bir bölümü sergi idi. Toplantılarla eşzamanlı olarak sergilenen projelerle ilgili görüş alışverişinde bulunan katılımcılar, her projeyi detaylı olarak incelediler, tartıştılar. Sergilenen projeler aşağıdaki gibi idi :

Ahmet Vefik Alp / GYTE Çevre Mühendisliği Bölümü İzmit
Alberto Campo Baeza / Caja Granada Merkez Bankası İspanya
Steve Badanes / Hill Evi California ABD
Cengiz Bektaş / Güre'de konutlar Balıkesir
Kerem Erginoğlu - Hasan Çalışlar / Hindistan'da konut
Carlos Ferrater / Zaragoza Delicias Hızlı Tren İstasyonu İspanya
Greg Lynn / Ark of the World Costa Rica
Eric Owen Moss / Conjunctive Points Theater Complex California ABD
Şevki Pekin / Dikili'de konut İzmir
Sema - Murat Soygeniş / Üretim tesisi İstanbul
Melkan - Murat Tabanlıoğlu / İstanbul Modern Sanatlar Müzesi İstanbul
Emir Uras - Durmuş Dilekçi / Bir konut İstanbul
Şevki Vanlı / Mimarlık bürosu Ankara

Son oturumda Murat Soygeniş, Uğur Tanyeli ve Ayhan Usta, Orta Büyüklükte Türkiye Kentlerinde Mimarlık Sorunları konulu bir genel değerlendirme gerçekleştirdiler. Murat Soygeniş, mimarlık ve kentleşme sorunlarının Türkiye'nin her boyutta kenti için benzer olduğunu, bunların en önemlilerinin kentsel ölçekte kimlik sorunu olduğunu, mimarlık ölçeğinde ise sorunun, yasal kısıtlamalar, işveren ve toplum bilinçsizliği ve ekonomik yetersizlikler olduğunu vurguladı. Uğur Tanyeli, tarihe göndermeler yaparak, özellikle cumhuriyet sonrası dönemde kentler ve mimarlık etkileşimine değindi, mimarlık pratiğinin örgütlenme biçimleri ile ilişkiler kurdu. Ayhan Usta, mimarlık ve akademik deneyimleri eşliğinde Türkiye'de mimarlık sorunlarını açtı. Etkinlik bölgesi olan Trabzon'da ve Türkiye genelinde kent-uygulama-mimarlık sorunlarını detaylı bir şekilde ele aldı ve tartışmaya açtı. Katılımcıların soruları, görüşleri ve katkıları ile devam eden değerlendirme seansında Türkiye kentlerinde en önemli sorunun kimlik sorunu olduğu konusunda görüşler belirtildi. Toplantı içeriği itibarı ile 'sorun' konuşulan bir toplantı olması nedeniyle, ara ara katılımcıların karamsar görüşlerini, gerilimlerini, streslerini içerse de, gelecek tahminlerinin genel anlamda umut verici olması iyimserliği ile noktalandı.

Etkinliğin önemli bir kısmı da aralardaki sohbetler idi. Katılımcılar oturum aralarında çeşitli konuları detaylı olarak görüştüler, konuştular. Yıldız Buluşmaları etkinliklerinin kendi deyimiyle 'fikir babası ama aynı zamanda yılmayan hammalı' olan Murat Soygeniş bazı konuları tekrar vurguladı. Bu konular arasında Yıldız Buluşmaları'nın başında bulunan YILDIZ kelimesinin 'yıldız' – yani ingilizcesi ile star – olma durumuyla hiçbir ilgisi olmadığını, böyle bir anlamın kesinlikle hedeflenmediğini, YILDIZ BULUŞMALARI'nın Yıldız Teknik Üniversitesi'ndeki buluşmalar anlamına geldiğinin altını çizdi. 'Yıldızlar' ın olsa olsa geleceğin genç mimar adayları olan öğrenciler olabileceğini belirtti. Buluşmalar'ın ileride de daha geniş katılımlarla gerçekleşmesini planladıklarını belirten Soygeniş, 2006 yılı içinde Yıldız Buluşmaları'nın tüm Türkiye'nin malı olmasını geçen senelerden daha fazla bu sene destekleyen tüm kurum ve kişilere çok teşekkür borçlu olduklarını komite adına iletti ve öğrencilerin en kısa zamanda mezun olup buluşmalara ürünleri ile katılmaları için acele etmelerini rica etti. Buluşmaların isteyen herkesin platformu olduğuna; ancak düzeysiz, ön yargılı, 'reyting peşinde', 'sözde fikir' ve kişilerin bu kapsam dışında kaldığına tekrar dikkat çekti.