30 Haziran 2005

Müzik Olarak Kent


Kentin müziğini okumak

Müzik Olarak Kent isimli atölye çalışması 14 Nisan 2005 günü Babylon’da gerçekleşti. Teknoloji-doğa, kent yaşantısı-kent dışı yaşantı, sessizlik-gürültü karşıtlıkları Koyaanisqatsi’nin görselleri, mimarlık için müzik yapan Philip Glass’ın müziği eşliğinde irdelendi. Ünlü mimarlar Ertuğrul Morçöl, Murat Soygeniş, Murat Tabanlıoğlu yürütücülüğünde gerçekleşen çalışmaya İstanbul Teknik Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Bilgi Üniversitesi, Stuttgart Üniversitesi ve liselerden gençler, çeşitli mesleklerden çok sayıda kişi katıldı. Katılımcılar ve yürütücüler kent mekanları ve yapı mekanlarının sesleri-müzikleri; teknolojinin ritmi ve müziğin kente katılması üzerine birlikte düşündüler, tartıştılar ve bu konuda eskizler ürettiler. Hızlı bir tempoda üretilen eskizler, kent müziğinin fiziksel seslerle – su, hava, gök gürültüsü, çan,ezan, insan, hayvan, olağandışı sesler, vb – ifade edilebildiği gibi, herkesin kentin müziğinden ne anlam çıkardığı – kavramsal, ütopik, gerçekdışı, vb - ile de ilişkilendirilebileceğini gösterdi. Öğrencilerin ve kent üzerine düşünmek isteyen herkesin katılımına açık olan çalışma, hem günlük yaşantımızda karşı karşıya olduğumuz mekanlar ve bu mekanların müziğini; hem de her gün içinde bulunmasak da bildiğimiz, okuduğumuz, seyrek de olsa gittiğimiz mekanların ve kentlerin müziğini tartışmaya açtı. İstanbul, Trabzon, Van…New York, San Francisco, Londra, Paris…Rıhtım, Mısır Çarşısı, Boğaziçi, Atatürk Havalimanı, Sirkeci Tren İstasyonu, Ayasofya’nın içi, Eyüp…

15 Haziran 2005

Zeugma Mozaik Müzesi

Dünyanın en büyük 2. mozaik müzesi 23 Haziran'da Gaziantep'te açılıyor.Gaziantep Valisi Lütfullah Bilgin, Nizip ilçesinde bulunan Zeugma Antik Kenti'ndeki kurtarma kazılarında gün ışığına çıkarılan mozaik ve diğer eserlerin sergilenmesi amacıyla kurulan müzedeki tanzim çalışmalarının tamamlandığını açıkladı.Dünyanın en büyük mozaik müzesinin Tunus'taki Bardo Mozaik Müzesi olduğunu belirten Bilgin, bu müzeyle diğer ünlü müzelerde yapılan tespitlerden de yararlanılan mozaik müzesiyle turizme önemli bir katkı beklediklerini ifade etti.Yapımına 12 yıl önce kültür merkezi olarak başlanan ve Gaziantep İl Özel İdare Müdürlüğü'nün tahsis ettiği 2 milyon 650 bin YTL ödenekle inşaatı tamamlanan müzede, Gaziantep Arkeoloji Müzesi'nde saklanan 35 parça mozaik, Mars heykeli ve çok sayıda tarihi eser sergilenecek.

07 Haziran 2005

Yapı Buluşmaları'nın üçüncüsü gerçekleşiyor


Yapı Buluşmaları’nın üçüncüsü İTU Mimarlık Fakültesi’nde “Yurt Dışında Uygulanmış Projeler” teması ile gerçekleşiyor. Daha önce “Kuşaklar Boyu Mimarlık” ve “Türkiye’de Mimarlık Yazını” temalı toplantılarla gerçekleşen Yapı Buluşmaları’nın üçüncüsü “Yurt Dışında Uygulanmış Projeler”i gündeme getiriyor. 12 Mayıs 2005 Perşembe günü saat 18.30’da İTÜ Mimarlık Fakültesi 127 No’lu Salonda gerçekleşecek toplantıda Türk mimarların yurt dışında iş alma, inşa etme süreçleri ve yabancı olmak olgusu tartışılacak. Emre Arolat, Kerem Erginoğlu-Hasan Çalışlar, Murat Soygeniş ve Murat Tabanlıoğlu’nun kendi proje ve tecrübeleri üzerinden düşüncelerini aktaracakları toplantının moderatörü genç mimar Tayfun Gürkaş. Yapı-Endüstri Merkezi Türkiye’de deneyimli mimarları bir araya getirmek, mimarlık odaklı toplantılarla süreç-ürün ilişkileri üzerinde düşünmek, konuşmak ve paylaşmak için kent merkezinde sürekli bir iletişim ortamı yaratmayı hedefliyor.

YAPI Buluşmaları 2005 – 3
“Yurt Dışında Uygulanmış Projeler”
12 Mayıs 2005 Perşembe Saat: 18.30
Yer: İTU Mimarlık Fakültesi, Taşkışla / 127 No’lu Salon

Moderatör: Tayfun GÜRKAŞ
Konuşmacılar: Emre Arolat, Kerem Erginoğlu-Hasan Çalışlar, Murat Soygeniş ve Murat Tabanlıoğlu

04 Haziran 2005

Çocuklar İlhan Koman ile elele


Çocuklar İlhan Koman için sanatçılarla elele verdi… Heykel, fotoğraf ve müzik alanının önemli isimleri İlhan Koman Vakfı için elele vererek, “Elele Gökkuşağı” heykelinin açılışında buluşuyor.İlhan Koman Vakfı’nın “Beldemiz İçin Sanat” (BİS) projesi çerçevesinde, çocukların yaptığı ve anıtsal boyutlarda büyütülerek İstanbul’un 4 farklı semtine yerleştirilmekte olan heykellerin üçüncüsü, “Elele Gökkuşağı”. Tasarımını Kağıthane’li ilköğretim öğrencisi 12 yaşındaki Yaşar Özen’in yaptığı heykelin açılışı 30 Haziran Perşembe günü, saat 16:00’da Kağıthane Sadabad Kültür Merkezi bahçesinde yapılacak. Kağıthane Belediyesi işbirliği ile gerçekleştirilecek açılışta heykel, fotoğraf ve müzik alanının önemli isimleri biraraya gelecek. “Elele Gökkuşağı”nın yanı sıra 100 kadar çocuğun yapmış olduğu 300’den fazla heykel de, yine çocuklar tarafından çekilen fotoğraflarla birlikte, Sadabad Kültür Merkezi’nde sergileniyor. Çoğu, fotoğraf makinesi ile ömründe ilk kez BİS projesi kapsamında verilen tek kullanımlık fotoğraf makineleri sayesinde tanışan çocuklar, hiç yönlendirilmeden diledikleri gibi çevrelerinde gördüklerini çektiler. İFSAK üyesi fotoğrafçılar da bu fotoğraflardan bir fotoğraf sergisi oluşturdu. Bu sergi, heykelleri yaratan zihinlerin ve minik ellerin sahiplerinin yaşamlarının farklı kesitlerine, yine onların gözlerinden tanıklık etmemizi sağlıyor. Heykel açılışını takiben açılacak heykel ve fotoğraf sergisi, Kağıthane Sadabad Kültür Merkezi’nde 15 Temmuz’a kadar gezilebilecek. Müzikli bir piknik havasında gerçekleşecek açılışa çoluk çocuk tüm halkımız davetli.

Açılış Programı Tarih: 30 Haziran 2005, Perşembe “Elele Gökkuşağı” Açılış: 16.00 / Sadabad Kültür Merkezi bahçesi, Kağıthane Sergi Açılış: 16.30 / Sadabad Kültür Merkezi, Kağıthane Laço Tayfa ve İlhan Erşahin ile Müzikli Piknik