07 Temmuz 2005

12. Uluslararası İstanbul Caz Festivali kapanış partisi


Festivalin kapanış gecesinde Türkiye’den iki yeni ve yenilikçi topluluk Babylon’da sahne alacak. Geçen yıl yayınladıkları “Fantastik” isimli çalışmalarındaki avantgart caz ve rock’ı, etnik tatlarla birleştiren tınılarıyla ses getiren Tamburada ve Akdeniz ritimlerini funk ve pop müziğiyle harmanlayan Lava festival kapanışını hareketli ve etkileyici performanslarıyla şenlendirecekler.

16 Temmuz Cumartesi / 23:00

05 Temmuz 2005

XXII. Uluslararası Mimarlık Kongresi pulu


"XXII. Dünya Mimarlık Kongresi, İstanbul" anma pulu : "XXII. Dünya Mimarlık Kongresi, İstanbul" anma pulu 3 Temmuz 2005 günü çıkıyor.

01 Temmuz 2005

Ara Pacis Müzesi


Richard Meier'ın tasarladığı Roma'daki Ara Pacis Müzesi tamamlandı. Bu müze 1930'lardan beri Roma'nın tarihi merkezinde yapılan ilk modern bina olma özelliğini taşıyor. Müze, Tiber Nehri üzerinde ve Piazza Augusto Imperatore'nin batı kenarında yer alıyor. Yeni bina İ.Ö. 9 yılına tarihlenen Ara Pacis Augustae altarını içeriyor. Bu altar, daha önce 1938 tarihli Vittorio Ballio Morpurgo'nun binasındaydı. Binadan bir traverten duvar kalmış ve onun üzerinde de Mussolini'nin "Res Gestae"(Tanrısal Augustus'un Eylemleri) kelimeleri yazıyor. Meier, yeni binasında bej Roma travertenini kullanmış. Binada dikkat çeken diğer bir özellik,13 metre yüksekliğinde ve 50 metre uzunluğundaki cam duvar. 4 ince betonarme kolonla tanımlanmış, 8 metre yüksekliğindeki yüksek giriş holü ise altar'a yönlendiriyor. Giriş holü karanlık iken, ana mekanda güneş ışığının girmesine izin verilmiş. Altar dışında, 700 metre karelik bir alan özel sergilere ve dijital bir kütüphaneye ayrılmış. Çatı bahçesi ise, doğuda Augustus Mozolesine, batıda ise nehre bakıyor. Müze toplam 4250 metre karelik bir alana yayılıyor. Altar, 22 Eylül 2005'de, Augustus'un doğum günüde açılacak. Sonrasındaki inşaat çalışmaları nedeniyle tekrar kapanacak ve Roma'nın resmi "doğumgünü"nde, 21 Nisan 2006'da tekrar açılacak.

XXII. Uluslararası Mimarlık Kongresi başlıyor


XXII. Uluslararası Mimarlık Kongresi 3 - 10 Temmuz 2005'de İstanbul'da başlıyor. XXII. Uluslararası Mimarlık Kongresi - UIA (Union of International Architects) ile ilgili duyuruları tüm şehirde görmeye başladık. Sokaklarda kongre boyunca gerçekleşecek sergilerin hazırlıkları var. Beşiktaş meydanı gibi şehrin işlek noktalarında da kongre ile ilgili bilgi vermek üzere kulübecikler kuruluyor. UIA açılışı 30 Haziran günü gerçekleşecek. Kongre boyunca şehrin çeşitli yerlerinde mimarlık ile kenti buluşturacak çok sayıda sergi yer alacak. UIA temaları ile bağlantılı sergiler seslerini duyurmaya başladı bile. Sergilerin birçoğu Temmuz ayı boyunca gezilebilecek. Ayrıca bu sene, aralarında mAAN (Modern Asian Architecture Network) gibi önemli toplantıların da bulunduğu, bazı uluslararası mimarlık organizasyonları ve kongreler de UIA'nın İstanbul'da yapılması ile bağlantılı olarak İstanbul'da toplanmayı seçti. UIA sunumları ağırlıklı olarak Kongre Vadisi adı altında belirlenen bölgede gerçekleşecek. Ancak kongre kapsamında gerçekleşecek etkinlikler tüm şehre yayılıyor. Kongreye kayıtlı olmayan izleyiciler için dünyanın en önemli mimarları tarafından yapılacak ana konuşmalara ve diğer sunumlara günlük katılım ücreti 15 YTL olarak belirlenmiş durumda.UIA tarafından 1948 yılından beri üç yılda bir organize edilen Kongrenin, 10 bin dolayındaki katılımcıyla, Habitat II' den sonra ülkemizde düzenlenen en yüksek katılımlı konferans olması bekleniyor. Dünyanın en ünlü mimarlarını buluşturan kongrede tartışmalar “Kentler; Mimarlıkların Pazaryeri” teması altında toplanıyor. Mimarlık Kongresi’ne mimarlar ile farklı disiplin ve mesleklerden on bini aşkın katılımcı bekleniyor. Bu katılımcılar arasında dünyanın en önemli mimarları da yer alıyor. Kongrede ana sunumları yapacak konuşmacıların en son listesi şu şekilde: Tadao Ando, Japonya, Shigeru Ban, Japonya, Cengiz Bektaş, Türkiye, Mario Botta, İsviçre, Denise Scott Brown, ABD, Francesco Dal Co, İtalya, Odile Decq, Fransa, Charles Correa, Hindistan, Peter Eisenman, ABD, Massimiliano Fuksas, İtalya, Zaha Hadid, İngiltere, Zvi Hecker, İsrail, Hans Hollein, Avusturya, Sumet Jumsai, Tayland, Mathias Klotz, Şili, Kengo Kuma, Japonya, Abdelaziz Lazrak, Fas, Ross Lovegrove, İngiltere, Glenn Murcutt, Avustralya, Dominique Perrault, Fransa, Mikhail Piotrovsky, Rusya, Paolo Portoghesi, İtalya, Joseph Rykwert, ABD, Moshe Safdie, ABD ve İsrail, Michael Sorkin, ABD, Alexandros N. Tombazis, Yunanistan, Robert Venturi, ABD, Ken Yeang, Malezya.