11 Nisan 2006

Konya'dan mimarlığa bakış


Ana sponsorluğunu Kale Grubu'nun, duyuru sponsorluğunu ise yapi.com.tr'nin yaptığı "Yıldız Buluşmaları"nın ikinci toplantısı Konya Selçuk Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi’nde 7 Nisan 2006’da gerçekleştirildi.
İki oturumda düzenlenen toplantının ilk oturumunda yürütücülüğü Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Hakkı Önel, ikinci oturumunda da Selçuk Üniversitesi’nden Mustafa İncesakal üstlendi. Oturumlarda Hakkı Önel, Kerim Çınar, Osman N. Dülgerler, İbrahim Bakır, Havva Alkan Bala ve Mustafa İncesakal’ın gerçekleştirdiği sunumlarda Konya’nın kentsel kimliği ve koruma sorunları kentsel planlama ölçeğinden tek yapı ölçeğine kadar geniş bir alanda değerlendirildi.
Selçuk Üniversitesi Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi öğrencilerinin ve öğretim üyelerinin yoğun ilgi ile katıldıkları toplantıda Hakkı Önel, yapı üretiminin dört ana aşaması olan planlama, tasarım, uygulama ve kullanım aşamalarında eğitim kalitesinin artırılması yönünde Avrupa Birliği ile yapılan görüşmeler ve ülkemizde bu dört aşamayı içeren tüm meslekleri ilgilendiren önemli gelişmeler hakkında bilgilendirme amaçlı bir sunum gerçekleştirdi.
Kerim Çınar, sunumunda Sultandağ İshaklı Kervansarayı’nın geçmişini, tasarlanan ve uygulanan restorasyon projesini, sonuçlarını ve koruma düşüncesini tartışmaya açtı. İlk oturumun diğer katılımcısı olan Osman Nuri Dülgerler ise kaybolmakta olan bir Karaman Evi’nin nasıl koruma altına alındığını ve yenilendiğini, etaplar halinde sürmekte olan restorasyon çalışmasını sundu. Gelen bir soru üzerine Dülgerler, ülkemizde koruma ve restorasyon sektöründe çalışan yapı ustalarının eğitim sorunu ve Karaman Evi uygulamasında bu sorunun nasıl aşıldığını anlattı.
İkinci oturumun ilk konuşmacısı olan İbrahim Bakır, gerçekleştirdiği “Selçuklu Başkentinde Mimarlık” başlıklı sunumda Konya’nın kültürel ve mimari değerlerinin korunması hakkındaki düşüncelerini dile getirdi. Selçuklu taç kapısı gibi bazı simgelerin çağdaş yorumlarının nasıl yapıldığı ve nasıl yapılması gerektiği üzerinden, kültürün biçimsel koruması ve sürdürülebilirliği tartışmaya açıldı. Hemen ardından gelen Havva Alkan Bala’nın sunumunda da Konya’daki mimari sorunlara çözüm önerileri üretmek için kente çağdaş, değerlerine sahip çıkan bir bakış ve mimari yaklaşım önerisi getirildi. Yanlış yerlere yapılan yüksek yapıların kente verdiği zarar vurgulandı. Toplantının son konuşmacısı olan Mustafa İncesakal da sunumunda Konya kent kimliği ve “kimliksizleşme” üzerine düşüncelerini soru-cevap yöntemiyle aktardı.
Toplantı geç saatlere kadar sürmesine rağmen Selçuk Üniversitesi Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi öğrencilerinin yoğun ve aktif ilgisi dikkat çekiciydi. Yıldız Buluşmaları, 5 Mayıs 2006’da Edirne’de, Trakya Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi’nde gerçekleştirilen toplantı ile sürecektir. / Tuğrul Yazar, Y.Mim. Arş.Gör, YTÜ