Ana sponsorluğunu Çanakkale Seramik&Kalebodur'un yaptığı Yıldız Buluşmaları 06’nın üçüncü toplantı ve sergisi Edirne’de 05 Mayıs 2006 da gerçekleşti.
Birinci oturumun moderatörlüğünü gerçekleştiren Trakya Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevnihal Erdoğan Yıldız Buluşmaları toplantılarını kısa olarak tanıtıp amacından bahsettikten sonra sunum yapacak olan kişilere söz verdi. İlk sunumu yapan Recep Ali Akın gerçekleştirdiği iki projeyi sundu. Edirne’de ve genel olarak Türkiye’de konut mimarlığını tartışma ortamına taşıyan bu sunumda Edirne’de gerçekleştirilmiş olan konut siteleri ışığında çok üniteli konut tipolojisinin birçok kentte genellikle kısıtlı tipte yaşantı şekline cevap veren ünitelerden oluştuğu, farklı yaşantı şekillerine cevap verebilecek çeşitliliği yansıtmadığı üzerinde duruldu. Bunun da arz-talep sürecinin bir sonucu olduğuna değinildi. Edirne’de ve diğer Türkiye kentlerinde kent kimliğini imar planlarının yönlendirdiği ve mimarın bu kimliğin oluşumunda katkısının yok denecek kadar az olduğu ortak fikrine varıldı.
İlk oturumun ikinci sunumunu Ali Osman Kaner gerçekleştirdi. Kendi için uyguladığı 54 metrekare taban alanlı parseldeki üç katlı konutu tanıtan Kaner, küçük uygulamalarda en küçük alanın değerlendirilmesine bir örnek sunarak, salondaki mimar adaylarının ilgisini çekti. Üçüncü sunumda genç mimar Taner Tuna Edirne’de iki apartman projesini aktardı. İlki uygulanmış, ikincisi uygulama aşamasına gelmiş olan projelerde duyarlı yaklaşılarak apartman projelerinin de tasarım açısından değerlendirilebileceğinin örneklerinin aktarıldığı bu sunumda izleyiciler, tasarım ve projelendirme sürecinde çok sayıda etüt ve araştırmanın önemini izleyip, tasarım sürecinde farklı denemelerin faydaları üzerinde tartıştılar. Dördüncü sunumu Ali Erol gerçekleştirdi. Selimiye Cami yakınında gerçekleştirilen katlı mağaza uygulaması, tarihi kent merkezlerinde yeni yapılan uygulamalarda işlevlerin ne olması gerektiğini tartışmaya açtı. Görüşler, bu merkezlerde ticari işlevlerden çok kültürel işlevlere ağırlık verilmesi yönünde idi.
İkinci oturumun moderatörlüğünü YTÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emre Aysu gerçekleştirdi. Aysu oturumun başında AB uyum sürecinde mimarlık mesleğinin önemini vurguladı. Oturumda ele alınacak konuların kentsel tasarım, tarihi çevre koruma ve yapı üretimi konuları olduğunu belirtti.
İlk sunumu gerçekleştiren Öğr. Gör. Ümit Sirel (Trakya Üniversitesi) iki farklı projeyi ele aldı. İlki proje Edirne Kent Merkezi Kentsel Tasarım Projesi idi. Edirne’nin tarihi çekirdeğinde Saraçlar Caddesi ve Eski Cami arasındaki iki aşamalı planları ve uygulamaları tüm detayları ile izleyicilere aktaran Sirel, yaya alanı düzenlemelerinde duyarlı tasarımın önemini vurgulayan bir örneği iletmiş oldu. İkinci proje Hürriyet Meydanı ve Pehlivanlar Mezarlığı Düzenlemesi konusu oldu. Sirel’in salona aktardığı projeler tarihi kentlerin trafikten arındırılması için önerilerin neler olabileceğini tartışmaya açmış oldu.
İkinci sunumu Hasan Turhan gerçekleştirdi. Turhan, Yöresel Sivil Yapılarda Restorasyon Uygulamaları başlıklı sunumunda Edirne’de gerçekleştirilen çeşitli konak ve ev onarımlarını, restorasyonlarını aşamaları ile izleyicilere aktardı.
Üçüncü sunumu Dr. Burhan Satıcı gerçekleştirdi. Yapı üretimi ve mimarlık ilişkilerini detaylı şekilde aktaran Dr. Satıcı yapı üretimi ile politik gücün vurgulanması, istihdam kaynağı olması, ülke ekonomisi ile ilişkileri bağlamında mimarlığın yeri ve durumuna değindi. Yapı üretim sürecinde mimarın yerinin zayıf olduğunun vurgulandığı sunumda, bunun telafisinin eğitimde tasarım-uygulama bütünlüğünün sağlanmasıyla olabileceğini önemle vurguladı.
Oturumu değerlendiren Emre Aysu planlamanın bir bütün olduğunu vurguladı, farklı planların varlığının yanlış olduğunu, bütüncül yaklaşımların olması gerekliliğini iletti. Aysu ayrıca genç mimar adaylarına mesleklerine şimdiden sahip çıkmalarını, mesleklerinin toplum ve ülke için yeri ve önemini kavramalarını ve çalışmalarını söyledi.
Toplantıya paralel olarak gerçekleşen sergide yurt içi ve yurt dışından çeşitli katılımcıların projeleri izleyicilerin yoğun ilgisini gördü. Ahmet Vefik Alp, Alberto Campo Baeza, Steve Badanes, Cengiz Bektaş, Kerem Erginoğlu - Hasan Çalışlar, Carlos Ferrater, Greg Lynn, Eric Owen Moss, Şevki Pekin, Sema - Murat Soygeniş, Melkan - Murat Tabanlıoğlu, Emir Uras - Durmuş Dilekçi ve Şevki Vanlı gibi mimarların eserleri sergide yer aldı. Katılımcılar sergilenen örnekleri izlediler ve ürünler üzerinde tartışmalar gerçekleşti.