16 Nisan 2006

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti


Uluslararası Jüri, İstanbul, Essen ve Peç kentlerini 2010 yılı Avrupa Kültür Başkentleri olarak seçti. 11 Nisan 2006'da, 11.30-12.00 arası yapılan basın toplantısıyla uluslararası jüri 2010 yılı için hazırladığı raporu açıkladı.Jüri başkanı Sir Jeremy Isaacs, öncelikle 2010 yılı için aday olan kentlerin çok iyi hazırlandıklarını belirtti. Avrupa Birliği'nin sitesinde (http://europa.eu.int) jürinin kararı şöyle değerlendirildi:Aday kentlerin sunumlarının üzerinden dört hafta geçtikten sonra jüri raporunu hazırladı. Jüri raporunda, 2010 Avrupa Kültür Başkenti unvanının Essen, Peç ve İstanbul’a verilmesini uygun gördü. Karar 2006’nın Kasım ayında Kültür Konseyi tarafından onaylanacak.Essen, projesini kültür aracılığıyla Ruhr bölgesinin yeniden canlandırılmasına dayandırdı; bunu uzun vadeli bir perspektifle ele alacağının altını çizdi. Jüri, raporunda Essen'in dosyasının inanılmaz yenilikçi bir karakter taşıdığını belirtti. Almanya'da, 11 Alman kenti arasındaki yarıştan Essen ve Görlitz seçilmiş, 2010 yılı için Essen ve Görlitz Avrupa Kültür Başkenti adayı olmuştu.Peç kenti, dosyasını Balkanlar ve komşu ülkelerle kültürel ilişkiler geliştirme isteğine dayandırmıştı. Budapeşte'den sonra Macaristan'ın ikinci kültür merkezi olan Pecs, dosyasında kendisini “sınırsız kent” olarak tanımlamıştı. Macaristan’da 9 kent kendi arasında yarışmış ve Peç seçilmişti.Avrupalılık bazında kültürel bağları ve kültürler arası iletişimi geliştirmeyi öne çıkaran İstanbul, jürinin oy birliğiyle seçildi. Türk kenti, projesini “İstanbul, dört elementin kenti”, Avrupa ve Doğu arasındaki köprü teması etrafında şekillendirdi. İstanbul’un Avrupa Kültür Başkenti seçilmesine ilişkin girişimi, sivil toplumdan oluşan gruplar ortaya atmıştı.

11 Nisan 2006

Konya'dan mimarlığa bakış


Ana sponsorluğunu Kale Grubu'nun, duyuru sponsorluğunu ise yapi.com.tr'nin yaptığı "Yıldız Buluşmaları"nın ikinci toplantısı Konya Selçuk Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi’nde 7 Nisan 2006’da gerçekleştirildi.
İki oturumda düzenlenen toplantının ilk oturumunda yürütücülüğü Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Hakkı Önel, ikinci oturumunda da Selçuk Üniversitesi’nden Mustafa İncesakal üstlendi. Oturumlarda Hakkı Önel, Kerim Çınar, Osman N. Dülgerler, İbrahim Bakır, Havva Alkan Bala ve Mustafa İncesakal’ın gerçekleştirdiği sunumlarda Konya’nın kentsel kimliği ve koruma sorunları kentsel planlama ölçeğinden tek yapı ölçeğine kadar geniş bir alanda değerlendirildi.
Selçuk Üniversitesi Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi öğrencilerinin ve öğretim üyelerinin yoğun ilgi ile katıldıkları toplantıda Hakkı Önel, yapı üretiminin dört ana aşaması olan planlama, tasarım, uygulama ve kullanım aşamalarında eğitim kalitesinin artırılması yönünde Avrupa Birliği ile yapılan görüşmeler ve ülkemizde bu dört aşamayı içeren tüm meslekleri ilgilendiren önemli gelişmeler hakkında bilgilendirme amaçlı bir sunum gerçekleştirdi.
Kerim Çınar, sunumunda Sultandağ İshaklı Kervansarayı’nın geçmişini, tasarlanan ve uygulanan restorasyon projesini, sonuçlarını ve koruma düşüncesini tartışmaya açtı. İlk oturumun diğer katılımcısı olan Osman Nuri Dülgerler ise kaybolmakta olan bir Karaman Evi’nin nasıl koruma altına alındığını ve yenilendiğini, etaplar halinde sürmekte olan restorasyon çalışmasını sundu. Gelen bir soru üzerine Dülgerler, ülkemizde koruma ve restorasyon sektöründe çalışan yapı ustalarının eğitim sorunu ve Karaman Evi uygulamasında bu sorunun nasıl aşıldığını anlattı.
İkinci oturumun ilk konuşmacısı olan İbrahim Bakır, gerçekleştirdiği “Selçuklu Başkentinde Mimarlık” başlıklı sunumda Konya’nın kültürel ve mimari değerlerinin korunması hakkındaki düşüncelerini dile getirdi. Selçuklu taç kapısı gibi bazı simgelerin çağdaş yorumlarının nasıl yapıldığı ve nasıl yapılması gerektiği üzerinden, kültürün biçimsel koruması ve sürdürülebilirliği tartışmaya açıldı. Hemen ardından gelen Havva Alkan Bala’nın sunumunda da Konya’daki mimari sorunlara çözüm önerileri üretmek için kente çağdaş, değerlerine sahip çıkan bir bakış ve mimari yaklaşım önerisi getirildi. Yanlış yerlere yapılan yüksek yapıların kente verdiği zarar vurgulandı. Toplantının son konuşmacısı olan Mustafa İncesakal da sunumunda Konya kent kimliği ve “kimliksizleşme” üzerine düşüncelerini soru-cevap yöntemiyle aktardı.
Toplantı geç saatlere kadar sürmesine rağmen Selçuk Üniversitesi Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi öğrencilerinin yoğun ve aktif ilgisi dikkat çekiciydi. Yıldız Buluşmaları, 5 Mayıs 2006’da Edirne’de, Trakya Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi’nde gerçekleştirilen toplantı ile sürecektir. / Tuğrul Yazar, Y.Mim. Arş.Gör, YTÜ

2010 Avrupa Kültür Başkenti : İstanbul


İstanbul 2010 Girişim Grubu'nun, 2000 yılından beri devam eden çabaları ilk meyvesini verdi. İstanbul'un 2010 yılında Avrupa Kültür Başkenti seçilmesiyle ilgili önemli aşamalardan biri sonuçlandı. Uluslararası jüri, Brüksel'de yaptığı basın toplantısında İstanbul'u, Pecs ve Essen ile birlikte 2010 yılında Avrupa Kültür Başkenti seçtiğini açıkladı. Kısaca İstanbul'un adaylık süreci2000 yılında alınan kararla Avrupa Kültür başkenti ünvanı, 2005 - 2019 yılları arasında AB üyesi olmayan Avrupa ülkelerini de kapsayacak şekilde genişletilmişti. Bu kararla İstanbul, 2010 yılı için Avrupa Kültür Başkenti adayı olarak başvurma şansını yakaladı. Aynı yıl 13 sivil toplum kuruluşundan oluşan Girişim Grubu çalışmalarına başladı.Kentin kültür ve sanat insanları, akademisyenler, yöneticiler ve yeni STK temsilcilerinin katılımıyla genişleyen Girişim Grubu, Başbakanlık, Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın da desteklerini alarak İstanbul'un Avrupa Kültür Başkenti olarak seçilmesi için ortak bir dosya hazırladı. "İstanbul: 4 Elementin Kenti" başlıklı dosya 13 Aralık 2005'te, Brüksel'de Avrupa Konseyi'nin Eğitim ve Kültür Genel Müdürlüğü'ne sunuldu.

National Geographic / Yarışma


National Geographic Society yerel edisyonların da işbirliğiyle, National Geographic Uluslararası Fotoğraf Yarışması'nı başlatıyor.National Geographic dergisinin tüm dünyaya yayılmış 40 milyonu aşan okur kitlesinin desteğiyle, en yüksek katılımlı uluslararası fotoğraf yarışması olması beklenen yarışmanın birincilik ödülü National Geographic Society'nin Washington DC'de bulunan Merkezi'ne ziyaret olacak.Uluslararası yarışmanın ilk adımı olan Türkiye ayağına, National Geographic Türkiye okurları 3 kategoride fotoğraf sunarak katılabilecekler: Doğa/Yaban Hayatı, Gezi/Kültür ve İnsan.